DocPoint-jatkot: yhteisnäytös

2018-02-09_unelma_mestaruudesta


Pe 9.2. klo 18

Kolme kotimaisen sarjan seitsemästä elokuvasta esitetään yhteisnäytöksenä: Sophia Ehrnroothin Unelma mestaruudesta, Jenny Timosen Vielä pienen hetken vierelläsi ja Perttu Saksan Eläimen kuva.

Tekijävieraina paikalla ovat Unelma mestaruudesta -dokumentin ohjaaja Sophia Ehrnrooth ja tuottaja Laura Kangasniemi sekä Eläimen kuva -dokumentin ohjaaja Perttu Saksa.

Ikäraja: 7
Kesto yhteensä 48 min
Vapaa pääsy


Unelma mestaruudesta

Manuel Neuer, Medhi Benatia, Jérôme Boateng, Dante, Bernat… Käynnissä ei ole jalkapallon MM-turnaus vaan kisa siitä, kuka muistaa eniten jalkapalloilijoiden nimiä. Neljä poikaa pinnistelee. Näyttää kuin joku heistä hengästyisi. Nimiä kertyy 879.

Lyhytelokuva Unelma mestaruudesta kertoo fanituksesta. Se kertoo intohimosta, joka saa koululaiset oppimaan nimiä ulkoa sellaisissa määrin, että kuka tahansa historian opettaja ilahtuisi.

Esikoisohjaaja Sophia Ehrnrooth sai idean elokuvaan omasta elämästään: kahdeksanvuotiaasta pojastaan, joka auton takapenkillä luetteli lähes sata eksoottista nimeä.

Suomi 2017
Kieli: ruotsi
Tekstitys: englanti
Kesto 6 min


Vielä pienen hetken vierelläsi still


Vielä pienen hetken vierelläsi

Mistä saattohoitaja löytää aina uudestaan oikeat sanat, joilla kertoa ihmiselle tämän läheisen kuolleen? Tai miten vastata kysymykseen siitä, miksei kuolema tule, vaikka kaikki on jo tehty ja sanottu?

Saattohoitajan työssä kuoleman, kuolevien ja omaisten kohtaaminen sekä kuolemasta puhuminen ovat arkea. Heidän vuorollaan ihmiset eivät mystisesti nuku pois – kuolleet kun eivät voi enää herätä. Suru monine kerroksineen on alati läsnä, mutta niin ovat myös rauha ja levollisuus, perheriidat, yksinäiset kyynelet, iloiset syntymäpäiväjuhlat ja villasukat.

Jenny Timosen kolmen saattohoidon ammattilaisen kanssa keskusteleva Vielä pienen hetken vierelläsi haluaa kuoleman sijaan muistuttaa elämästä. Hoitajat ravistelisivat ihmiset mieluusti irti ”sit ku” -puheista huomaamaan sen, miten tärkeää olisi toteuttaa haaveitaan ja puhua vaikeistakin asioista nyt eikä vasta sitten, kun aika on käymässä vähiin.

Herkästi kuvattu puheenvuoro saa myös toivomaan, että kuoleman lähestyessä meillä kaikilla olisi yhtä viisaita ja vakaita ammattilaisia tukenamme.

Suomi 2017
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto 13 min
 

Eläimen kuva


Eläimen kuva

”Eläin vain on”, sanoo luontovalokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamo häikäisevien mustavalkokuvien vaihtuessa metsän karhusta meren yllä liitävään lokkiin. Eläinten kuvat vangitsevat sellaisinaan, vailla tarvetta kysyä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Valokuvataitelijana tunnetun Perttu Saksan ohjaama ja kuvaama Eläimen kuva lainaa muotonsa ja kielensä eläimen oletetusta olemisesta: on vain tässä ja nyt.

Sekä Saksa että Willamo ovat taiteessaan kiinnostuneita ihmisen ja muiden eläinten suhteesta ja ihmisen suhteesta omaan eläimyyteensä. Eläimen kuvassa pohditaankin myös ihmistä ja erityisesti suhtautumistamme maisemiin. Mitä ne nykyihmiselle tarkoittavat? Ne eivät enää merkitse karttaa; ne eivät merkitse lumeen painautuneita jälkiä, joita seurata tai joita välttää.

Maiseman ja luonnon poetiikkaan johdattaa Willamon tekstin lisäksi trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Mika Kallion improvisoima musiikki. Improvisointi on esityksen luomista esityshetkellä – reagoimista juuri tähän, juuri nyt. Eläimen kuva muodostaa sarjan hetkiä, joissa ihminenkin voi vain olla.
Henna Raatikainen

Suomi 2017
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto 29 min


DocPoint-elokuvatapahtumat ry tuo DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin festivaalijatkojen merkeissä kulttuurikeskuksiin ympäri pääkaupunkiseutua.  DocPoint-jatkoilla nähdään tuoreita kotimaisia dokumenttielokuvia, jotka saavat ensi-iltansa DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla 29.1. – 4.2.2018. Näytökset ovat maksuttomia ja elokuvantekijät ovat paikalla näytösten jälkeen vastaamassa yleisökysymyksiin.

Espoossa DocPoint-jatkot järjestetään Sellosalin lisäksi Espoon kulttuurikeskuksessa ti 6.2., KannuKinossa 7.2. ja Karatalossa su 11.2. Katso tarkka ohjelma talojen omilta sivuilta ja osoitteesta www.docpointfestival.fi/ohjelmisto/docpoint-jatkot/
 

Aihealue:
  • Kulttuuri, 
  • Elokuva
Alue:
  • Leppävaara