Hannu Salama & Vapaat Radikaalit esittävät 24.9. Sellosalissa uuden Lähtöpassi tulevaan -levynsä materiaalia

17.9.2020 klo 15.45

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit -yhtyeen jäsenet yhteiskuvassa

Maamme modernin kirjallisuuden merkittävimpiin hahmoihin lukeutuva Hannu Salama ja monipuolinen saksofonisti/huilisti/säveltäjä Hepa Halme jatkavat yhteistyötään tuoreella julkaisulla nimeltä Lähtöpassi tulevaan. Levyllä Hannu Salaman itsensä lausumiin, väkevästi ajan hermolla oleviin uusiin runoteksteihin yhdistyy niitä valppaasti seuraava, improvisaation sävyttämä musiikki. Levyllä esiintyvä kokoonpano, Hannu Salama & 
Vapaat Radikaalit, juhlistaa uuden kokoelman ilmestymistä Sellosalissa torstaina 24. syyskuuta.

Pitkään toisensa tunteneiden soittajien välinen saumaton kommunikaatio ja kyky heittäytyä vapaaseen improvisaatioon luo Salaman lausunnan alle vaihtelevan äänimaton. Mukana on taas vaikutteita monista eri tyylilajeista: maanläheisen bluesin, maailmanmusiikin ja romuluisen svengin elementit luovat raamit levyn persoonalliselle äänikerronnalle. 

Hepa Halme toteaa kotimaisen laatumerkin TUM Recordsin julkaiseman uutuuslevyn musiikista: ”Halusin tällä levyllä kehittää eteenpäin jo edellisillä julkaisuillamme muotoutunutta ilmaisua, jossa eri tyylikeinojen yhteensovittaminen avaa uusia ulottuvuuksia Salaman vapaamuotoisesti rönsyilevälle tekstille. Rytmikoneen sykkeen tahdittama sähköinen äänimaailma, puhaltimien ja jouhikon rouhea yhteissointi sekä vapaan improvisaation tuoma arvaamattomuus luovat musiikillista synergiaa Salaman kirjalliselle ilmaisulle.”

Hannu Salama luonnehtii runojaan näin: ”Monet näiden aikojen teksteistäni ovat alkunsa saaneet tavalla, josta karjalaissyntyinen pirkkalaiskirjailija Aladár Valmari saattaisi käyttää nimitystä ”Väliaikatakin povitaskusta”. Suosittelen välituntikäyttöön niin kouluihin kuin vanhainkoteihinkin – kaavan mukaan: he tekevät sen itse.”

Hannu Salaman ja Hepa Halmeen yhteistyö alkoi vuoden 2013 Halme Prospekt -albumilla, jossa Hannu Salama oli yhtenä vierailijana. Salaman ja Halmeen yhteistyö jatkui vuonna 2015 ilmestyneellä Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM-A CD 009) -albumilla, jonka pääosan esittäjänä oli kirjailija itse. Salaman syvän äänen sävyttämässä väkevässä luennassa kohtasivat jälleen beat-runous, 1960-luvun modernismi, rap ja Yrjö Jyrinkoski. Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit ovat esiintyneet yhdessä mm. Tampere Jazz Happeningissa 2015 ja Flow Festivalilla 2019. Vapaat Radikaalit -kokoonpano koostuu Halme Prospekt -yhtyeen jäsenistä. Trumpetissa kuullaan Matti Riikosta, kitaroissa Esa Onttosta ja syntetisaattoreissa Arttu Tolosta. Keikkakokoonpanon lisäksi levyllä kuullaan yhtyeen vakiovierailijaa, jouhikkovirtuoosi Pekko Käppiä. 

Hannu Salama (s.1936) on maamme modernin kirjallisuuden merkittävimpiä hahmoja. Salaman esikoisteos, Se tavallinen tarina, ilmestyi jo 1961, mutta hänen neljäs teoksensa, Juhannustanssit vuodelta 1964, ja sitä seurannut kohu nostivat Salaman varsinaisesti suuren yleisön tietoisuuteen. Salama on julkaissut kaikkiaan yli 40 teosta, joista tunnetuimpiin kuuluvat myös Siinä näkijä missä tekijä (1972) sekä Finlandia-sarjan teokset 1970- ja 1980-luvuilta. Salama on jatkanut kirjallista työtään keskeytyksettä ja hänen viimeisin teoksensa, Läheltä pitäen, kaukaa käyden, ilmestyi aiemmin tänä vuonna. Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2015 alkaen. 

Hepa Halme (s.1955) on 1970-luvulla alkaneella urallaan ehtinyt moneen, bluesista punkiin ja groove-jazzista vapaaseen improvisaatioon. Hänen yhtyeistään muistetaan etenkin suomalaiseen rytmimusiikkiin jälkensä jättäneet Bullworkers, Cool Sheiks ja Fat Beat Sound System sekä vapaampaa ilmaisua suosineet Bad Ass Brass Band, HIK ja Halme Prospekt. Ensimmäisen oman levynsä, Nine Steps In Line Of Beauty, Halme julkaisi vuonna 2003.

********************************************************************************************
To 24.9. klo 19
Hannu Salama & Vapaat Radikaalit


Kesto 1 h, ei väliaikaa
Liput 20 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi
Sellosali, Soittoniekanaukio 1 A, Leppävaara, Espoo

Sellosalin katsomokapasiteettia on rajattu. Tapahtuma järjestetään normaalia pienemmällä asiakasmäärällä. Saman seurueen jäsenet voivat halutessaan istua vierekkäin. Salihenkilökunta opastaa yleisöä paikan päällä. Sellosali noudattaa AVI:n, THL:n, OKM:n ja Espoon kaupungin turvallisuusohjeistuksia ja -suosituksia COVID-19-pandemian aikana. Koronaviruksen varalta otettavista turvatoimenpiteistä voi lukea lisää Sellosalin verkkosivuilta.


Aihealue:
  • Musiikki, 
  • Kulttuuri
Alue:
  • Leppävaara