From the Grammar of Dreams

2018-12-12_Grammar of Dreams_640x360

Ons 12.12 kl. 19

Pia Freund soprano
Minna Tervamäki dansare, koreograf
Minna Pensola violin

--------------------------------

Kaija Saariaho (1952- ):
From The Grammar Of Dreams (1988)

Gustav Holst (1874-1934):   
Fyra sånger för sopran och violin op. 35 (1917)

Arvo Pärt: (1935- ):
”Es sang vor langen Jahren” (1984)

Kaija Saariaho (1952- ):
Lonh (1996) för sopran och elektronica

Den tvärkonstnärliga konserten för samman tre meriterade konstnärer: sopranen Pia Freund som blivit känd som tolk av Saariahos vokalmusik, kammarmusikern Minna Pensola som är medlem i en av vårt lands internationellt mest kända stråkkvartetter Meta4 och dansstjärnan Minna Tervamäki.

Orden till Kaija Saariahos verk ”From the Grammar of Dreams” som öppnar kvällen härstammar från Sylvia Plaths verk. Berättandet är starkt och behandlar såväl livet som döden, flykt in i galenskap och självdestruktivitet samt kampen mot dessa. Trots den smärtsamma mardrömmen är slutklämmen fylld av dagsljus och liv.

Saariahos andra verk “Lonh” berättar för sin del om mänsklighetens eviga grundteman; kärlek, död, uppbrott, saknad. Officiellt bygger verket i någon mån på versmått och är indelat i nio delar. I den elektroniska delen kan texten höras på tre språk: occitanska (provensalska), franska och engelska.

Helheten kompletteras av Gustav Holsts ”Neljä laulua sopraanolle ja viululle” samt Arvo Pärts ”Es sang vor langen Jahren”.

”Kvällens verk är starka både då det gäller stämningen och innehållet. De påverkade mina känslor direkt och verken började växa fram av sig själva. Det speciella är att Pias och mina idéer ofta var helt enhetliga, trots att vi ännu inte hade diskuterat dem tillsammans”. – Minna Tervamäki


Biljetter fr.o.m. 25 € + expeditionsavgift, Lippupiste
Längd 2h, inkl. paus
 

Ämne:
  • Musik, 
  • Kultur
Område:
  • Alberga