Islaja + defunensemble

2019-03-27_Islaja_defunensemble

Ons 27.3 kl. 19

Vad får man när man för samman Islaja, en av Finlands personligaste sångare och låtskrivare, och defunensemble, ett inhemskt toppnamn inom elektroakustisk modern musik? Åtminstone en scen full av själslighet och elektrisk stämning. På Sellosalens konsert hör vi ett intressant urval av Islajas kompositioner arrangerade för defunensemble. Dessutom uruppförs en helhet med flera delar som Islaja tonsatt i sin studio i Berlin. Texten till det nya verket är skriven av essäisten Antti Nylén.

I Islajas sångtexter kan man bland annat höra kärleken till fåglar och i ensemblens spel passionen till elektroakustisk musik. Konserten ingår i defunensembles 10-årsjublieumsprogram.

Defunensemble, som bildades år 2009, fyllde snabbt och effektivt en av luckorna i Finlands moderna musikliv: ett professionellt och systematiskt framförande av elektroakustisk musik. Ensemblen för in den intressantaste moderna musiken från världen i vårt land, beställer och uruppför aktivt nya verk och skapar gatusmarta konserthelheter med inslag av många subgenrer av experimentell musik. År 2019 firade ensemblen sin tioåriga existens. Konstnärlig ledare för ensemblen har sedan staten varit Sami Klemola.

Islaja, dvs. Merja Kokkonen, är en kompositör, artist och bildkonstnär som föddes i Helsingfors och är bosatt i Berlin. Under konstnärsnamnet Islaja har Kokkonen producerat och framfört musik i mer än 14 år både i traditionellt albumformat och för installationer, filmer och teater.

Islajas musik ligger på gränsen mellan popmusik, folkmusik och ljudkonst, där olika element möts, blandas, smälter samman och fortsätter sin sammanslingrade färd och skapar en unik ljudvärld. På konserterna betonas stämningen: improvisation är en viktig del av Islajas identitet.

Under de senaste åren har Kokkonen medverkat aktivt i kollektivet Monika Werkstatt. Den här gruppen med rötter i Berlin består av kvinnliga konstnärer som komponerar elektronisk musik, bl.a. Gudrun Gut, Danielle De Picciotto och Lucrecia Dalt. Ett av syftena med framträdanden, paneldiskussioner och verkstäder att åstadkomma diskussion om kvinnors ställning som musikskapare.

Islaja har senast gett ut LP:n “Tarrantulla” (Svart 2017).

Längd 1 h, ingen paus
Biljetter 20,50/16 euro + expeditionsavgift (från 1 euro), lippu.fi
Kaikukort-evenemang

http://defunensemble.fi
https://www.islaja.com
 

Ämne:
  • Musik, 
  • Kultur
Område:
  • Alberga